Limburgia: eerste Europese producent met compleet productgamma brand- en geluidwerende binnendeuren

^HEnieuws van klanten

Het sluiten van binnendeuren, kan bij brand levens redden. Er is meer tijd om veilig te vluchten en gered te worden*. Goede brandwerendheid is dus essentieel. Maar het mag  – zeker in geval van utiliteitsdeuren – niet ten koste gaan van andere functionaliteiten zoals geluidwerendheid. Limburgia Utiliteitsdeuren is de eerste Europese fabrikant met een compleet productgamma binnendeuren die 30/60/90 minuten brandwerend zijn in combinatie met 46 dB geluidwerend. Zo blijkt uit onafhankelijke praktijktesten.

De Limburgia binnendeuren zijn in de meest uitgebreide vorm succesvol getest volgens de eisen van de Europese testnorm EN 1634-1**.

De praktijktesten werden uitgevoerd door het laboratorium voor brandveiligheid van ingenieurs&adviesbureauPeutz in Mook. Eerder werden hier de 80 mm dikke houten binnendeuren getest op geluidwerendheid. Resultaat: 48 dB als deurblad en zelfs 46 dB als functionele set. Begin 2016 werd met dezelfde binnendeuren succesvol een 60 minuten brandwerendheidstest gedaan. En onlangs werd ook de 90 minutengrens doorbroken. Limburgia Utiliteitsdeuren is daarmee de enige Europese aanbieder die 90 min + 46 dB succesvol heeft getest.

Veiligheid als vertrekpunt

De testen bij Peutz bewijzen de extreem goede geluidwerend- én brandwerendheid van de utiliteitsdeuren zowel zonder als met glasopening (in combinatie met PU-FC profielen). Marloe Rutten, Brandmanager Limburgia Utiliteitsdeuren: “Limburgia ontwikkelt en produceert complexe binnendeuren voor de Utiliteitsbouw. Ons vertrekpunt is bijdragen aan veilige (openbare) ruimten en het uitsluiten van gevaren op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Dit resulteert in aantoonbaar gecertificeerde oplossingen, zonder dat dit de ontwerpvrijheid beperkt.”

EN 1634-1

Joost Baerselman (Hoofd Technische Productontwikkeling – Limburgia Utiliteitsdeuren): “Doordat we tijdens de 60 minuten test ook de 75 minuten passeerden werd gekozen om ook een 90 minuten variant te testen. Dat is voor binnendeuren een magische grens. Voor de test is gekozen voor een nastelbaar montagekozijn waarmee het kozijn optimaal naar de deur kon worden gesteld. Dit laatste is essentieel om de functionaliteiten (geluidwerend en brandwerend) te waarborgen. De deurset is tijdens de test in de meest uitgebreide vorm onderworpen aan eisen volgens de Europese testnorm EN 1634-1. Brandveiligheid gaat over details. Denk aan de ruimte onder de deur, deze mag bij Limburgia nooit meer dan 6 mm zijn. Maar ook zaken als sloten, kabeldoorvoer of inbouwdrangers moeten op brandwerendheid zijn getest.”

Meer informatie over Limburgia brand- en geluidwerende deuren en de brandwerendheidtesten: www.limburgia.nl.

* Onderzoek door Nederlandse Brandwondenstichting en Brandweer Nederland, september 2016 

** De Europese testnorm EN 1634-1 betekent dat niet alleen de voor Nederland van belang zijnde criteria – E – integriteit (vlamdichtheid) en – W – straling worden gemeten, maar dat ook alle thermokoppels worden aangebracht om de – I – temperatuur op het oppervlak te volgen (dus ook op het glas en het kozijn). 

Facebooktwitterlinkedinmail