Unieke, energieneutrale woningen in Valkenswaard 

^HEnieuws van klanten

Vanaf 2020 moeten bouwaanvragen voldoen aan de eisen voor (bijna) energie-neutrale gebouwen. Koppel daaraan de wens van de overheid om uiterlijk in 2030 het merendeel van de woningen gasloos te hebben, en er ontstaat een mooie uitdaging voor bouwers van vandaag. Bij het project Pioniers in Valkenswaard besloot men niet te wachten op de toekomst maar de nieuwe eisen nu al toe te passen. Autarco – producent en leverancier van complete PV-systemen – tekende voor het complete PV-pakket.

Plan Pioniers in Valkenswaard is een ontwikkeling van Earth & Eternity en bestaat uit veertien milieuvriendelijke en duurzaam gebouwde nul-op-de-meter woningen. “Betaalbare woningen met lage woonlasten door uitstekende isolatie en duurzame technische installaties. Door het gebruik van een metalen skeletconstructie kunnen de woningen efficiënt, droog en circulair worden gebouwd. Voor de afwerking van de woningen gebruikten we innovatieve, duurzame bouwmaterialen”, aldus Oscar Wijns, Operations Manager bij Earth & Eternity.

Integraal zonnedak

Wat het project ook bijzonder maakt is de samenwerking – vanaf de start – tussen innovatieve producenten en leveranciers. De kracht ligt voornamelijk in de benadering van het project. In plaats van een traditioneel huis als uitgangspunt werd duurzaamheid vanaf de tekentafel al meegenomen. De woningen zijn helemaal ontwikkeld met een nul-op-de-meter ambitie. Energie uit zonlicht lag daarbij voor de hand. De oriëntatie van de woningen is vrijwel perfect op het zuiden en door de keuze voor een lessenaarsdak is er plek voor meer PV-panelen dan bij een traditioneel zadeldak. Hierdoor was het mogelijk het gehele dakvlak te benutten voor de installatie van zonnepanelen.

De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor verwarming, koeling en verlichting. Daarnaast is elektriciteit nodig voor alle apparaten, om te koken en eventueel voor het verwarmen van water. Ook kan een elektrische auto worden opgeladen.

Betrouwbaarheid en garantie

De grotere 2-onder-1-kap woningen beschikken over 31 280WP panelen en 2 HR Solar zonnecollectoren. De rijwoningen kregen 29 stuks 280WP panelen geïnstalleerd en ook 2 HR Solar zonnecollectoren. De panelen leveren per woning ongeveer 6600 tot 7400 kWh per jaar op. Wijns: “Vanwege de prestatiegarantie zochten we naar een kwalitatief hoogwaardig product dat beloftes kon waarmaken. Maar natuurlijk speelden de kosten ook een rol. Meest belangrijk waren echter de betrouwbaarheid en garantie. Bij de afweging tussen verschillende leveranciers kwam Autarco naar voren door de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en de grondig onderbouwde garanties.”

Minimum energievraag

Naast de zonnepanelen kregen ook andere duurzame oplossingen een plek in de woningen. Zo is een hoogwaardige schil gecreëerd door extra isolatie rondom de woning (volledige woning is RC 6,5) en driedubbel glas (HR+++). Daarnaast worden zonnecollectoren gebruikt voor warmwaterproductie om de energievraag tot een minimum te beperken.

Opbrengst boven verwachting

De veertien woningen in Valkenswaard zijn intussen opgeleverd en worden met plezier bewoond. De ervaringen van de bewoners zijn zeer positief. Oscar Wijns ten slotte: “De opbrengst van de zonnepanelen – nauwgezet gemonitord door Autarco  – ligt tot op heden boven de schattingen. De beloftes worden dus waargemaakt.”

Meer informatie: www.earthandeternity.nl of www.autarco.com

Over Autarco

Autarco is een Nederlandse producent en leverancier van zonnepanelen, omvormers, monitoring en bevestigingsmateriaal. Autarco levert complete PV-systemen met een verzekerde kWh-garantie van 15 jaar. Autarco heeft vestigingen in Nederland (Eindhoven), het Verenigd Koninkrijk, China, Hongkong en Australië en richt zich met name op woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen en zakelijke eindgebruikers.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail